Anar al contingut principal.

  1. Inici >
  2. Magatzem de Recursos >
  3. Les tres paradoxes de la seguretat

Les tres paradoxes de la seguretat

Data de Publicació : 27/05/2004

De què tracta?

L'article de referència, va ser redactat un any abans dels luctuosos fets del mes de març d'enguany a Madrid. Això, però, conserva la frescor d'una anàlisi asèptica que no s'ha vist superada per la realitat.

Brotat defensa en el seu escrit tres tesis, que giren al voltant de la seguretat concebuda com un fenomen complex. En primer lloc, la seguretat local requerida pels ciutadans resulta provocada per causes de caràcter global, la qual cosa dota les actuacions en matèria de seguretat d'un caràcter eminentment reactiu, ja que els governs locals, regionals o estatals no poden actuar sobre les causes de la inseguretat. En segon lloc, és impossible emprendre l'ampli fenomen de la inseguretat, que supera, amb escreixos, els estrets límits del delicte amb estratègies pensades per a combatre’l; és a dir, l'augment de penals il•lícits, de les penes i del nombre de membres dels cossos de seguretat. Last, but not least, Brotat posa l'accent en un aspecte freqüentment oblidat quan hom apel•la a la seguretat: la seguretat és un bé necessari per a l'exercici dels drets dels ciutadans i, en aquest sentit, un pressupòsit, però no és, per si mateix, un dret que puga ser exigit en tot cas; ja que aquesta argumentació només pot conduir a la limitació dels drets que s’hi pretenen defensar en nom de la seguretat. La seguretat és només un dret dels ciutadans davant de l'Estat: aquesta és la seua accepció primigènia que ha de ser mantinguda, en opinió de l'autor.

Autor/s

Ricard Brotat i Jubert. Llicenciat en Dret, i Màster en Direcció i Gestió de l'Administració Local. És funcionari de l'Ajuntament de Badalona, responsable del Departament de Disciplina Urbanística i de les Activitats. També és professor de l'Escola de Policia de Catalunya i de nombrosos cursos de formació per a policies locals, així com del Màster en Direcció i Gestió de l'Administració Local. Ha estat director dels Serveis Jurídics de l'Ajuntament de Calvià (Mallorca).

Descàrregues

Pàgina Anterior

C/ Ferré Vidiella, 3 03005 Alicante. Telf. 965 12 12 13 - formacio@diputacionalicante.es
  • Icono de Extensible Hypertext Markup Language 1.0.
  • Icono de Cascading Style Sheet 2.1.
  • Icono de conformidad con el Nivel Doble-A, de las Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI.